Ο Αμπελώνας

Στον Αμπελώνα καλλιεργούνται με τους κανόνες βιολογικής γεωργίας δέκα (10) ευγενείς ευρωπαϊκές και ελληνικές ποικιλίες σταφυλιών λευκού και κόκκινου χρώματος .

Το Αγιωργίτικο αποτελεί την κυριότερη ποικιλία κόκκινων σταφυλιών  που καλλιεργούνται στον αμπελώνα ενώ σε μικρή έκταση καλλιεργούνται οι ποικιλίες Ξινόμαυρο, Syrah , Merlot και Carpernet Sauvignon , Ξινόμαυρο.

 Από τις λευκές ποικιλίες η Μαλαγουζιά που είναι γηγενής ποικιλία της Ακαρνανίας είναι η επικρατέστερη στον αμπελώνα ενώ καλλιεργούνται σε μικρότερες εκτάσεις οι ποικιλίες Chardonnay, Μοσχοφίλερο, Ασύρτικο και Ρομπόλα.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα του κτήματος γίνεται με παραδοσιακές τεχνικές χαμηλών σειρών και παράλληλη εφαρμογή των κανόνων της βιολογικής γεωργίας, με στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών ανωτέρας ποιότητας. Σε αυτό συμβάλει καθοριστικά το ορεινό δροσερό μικρόκλιμα της περιοχής καθώς και το ασβεστολιθικό πετρώδες έδαφος του κτήματος.

Το πετρώδες ασβεστολιθικό έδαφος του Ξηρομέρου, εμπλουτισμένο με πλούσιο δασικό φυτόχωμα, η καλή ηλιοφάνεια, το ορεινό δροσερό μικροκλίμα και η παραδοσιακή καλλιέργεια με τους κανόνες της βιολογικής γεωργίας, εγγυώνται την παραγωγή σταφυλιών με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ας σημειωθεί ότι ο αμπελώνας βρίσκεται επικλινή τοποθεσία στους πρόποδες των Ακαρνανικών Όρων σε υψόμετρο 500-550 μέτρων με βορεινή έκθεση που δεν πλήττονται από ανοιξιάτικους παγετούς, ενώ το καλοκαίρι επικρατεί δροσερός αέρας που εμποδίζει τις προσβολές ασθενειών και εντόμων.

Ο Αμπελώνας

Πληροφορίες

Τοποθεσία

Κομπωτή Αιτωλοακαρνανίας
Ξηρόμερο , Τ.Κ. 30004
Ελλάδα

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα – Παρασκευή: 8:00π.μ– 6:00 μ.μ
Σάββατο – Κυριακή: 9:00 π.μ – 4:00 μ.μ